top of page

Между работата и семейството в радио София

Актуализирано: 8.05

На 5 март от 19:00 часа в клуба на Читалище.то ще се проведе отворена дискусия за очакванията към работещата майка. Какви са нейните роли в днешното общество, как са се променили с времето и какви затруднения среща тя в ежедневието си? От какво има нужда? Кои са социалните ѝ мрежи за подкрепа? Какви законодателни промени предстоят на ниво Европейски съюз за работещите майки и родители като цяло? Лектори са дамите от фондация "Мама има работа".

Подробности по темата разказа Веселина Панайотова от Фондация "Мама има работа".

"Аз имам 15 годишен опит в корпоративния свят. Два пъти ми се налагаше да вземам решение кое е по-важно, дали напредването в кариерата, или участието в отглеждането и възпитанието на децата ми. Когато ми се случи за втори път реших, че това са знаци и трети път не трябва да вземам тези решения. Така спрях да работя за корпорациите и стартирах свой проект", каза тя.

По думите й, когато се е прехвърлила в неправителствения сектор си е задала въпроса каво се случва с неработещите майки. Тогава е разбрала, че проблемът е много голям.

Панайотова отбеляза, че според статистиката жените поемат 4.5 часа на ден домашен труд, който е неплатен. Тя посочи, че в социален аспект нещата са променени, тъй като пенсионната възраст се повишава. Панайотова сподели, че когато една жена има деца домашният труд се увеличава. Тя отбеляза, че има няколко аспекта, по които да се работи. От една страна законодателството трябва да даде гъвкави модели на работа, а от друга страна самите жени трябва да осъзнаят битието си.

"Проведохме една анкета, която за една седмица събра 147 майки, които казват, че имат интерес за гъвкави модели на работа. Половината от тях имат проблем с баланса между личния и служебния живот. 90% имат дете. Едно, или две. Тези жени казват, че нямат пространство, където да намерят тези гъвкави модели на работа", посочи Панайотова. Та заяви, че трябва да се проведе диалог между секторите.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. https://bnr.bg/sofia/post/101957849/mejdu-rabotata-i-semeistvoto




По публикацията работи: Никола Стоянов

5 преглеждания0 коментара
bottom of page