top of page

Мама има работа в радио Шумен

Актуализирано: 8.05

Платформата „Мама има работа“ помага на работещи жени за постигане на баланс между личния и служебен живот. Създадена е от работещи майки за работещи майки, за да си бъдат полезни с информация за трудовите им права и за да си помагат в решаването на различни проблеми свързани с работата, особено ако отглеждат малки деца.

Ето и пример: във фейсбук страницата "Мама има работа. momgotajob"  се провежда анкета, според която над 80% от майките не знаят, че Кодексът на труда им дава право да поискат гъвкаво работно време, ако отглеждат дете до 8 год.

Създател на платформата е Веселина Панайотов, която разказва, че идеята се ражда като резултат от личен опит.  Тя решава да замени корпоративния бизнес с по-гъвкава работа, която да и дава повече време за децата и семейството. След 15 години в корпоративния свят, днес Веселина Панайотова развива социален бизнес и подкрепя каузи, консултира и помага на други работещи жени.

Какви проблеми срещат най-често работещите жени и с какво си помагат? Чуйте полезна информация за реални казуси в интервю на Христина Димитрова с Веселина Панайотова.

От друга страна законодателството е направено по начин да не предпазва и работодателя, допълва Веселина Панайотова. Например кърмеща майка на дете до 8 месеца има право на 2 часа отпуск дневно и по 1 час при дете над 8 месеца, което кърми. Веселина Панайотова разказва, че когато поискала от работодателя си този отпуск, той пък поискал бележка от личен лекар, че кърми, каквато джипито не бил издавал никога в практиката си. Позовахме се на Световната здравна организация, която насърчава кърменето при жените, но идва следващия момент. Как ще разбере работодателят кога отпада правото на този отпуск, т.е кога жената е спряла кърменето?!

Ето защо, законодателството изисква добро познаване, но и ясни регламенти – е изводът от разговора с Веселина Панайотова от платформата „Мама има работа“.




1 преглеждане0 коментара
bottom of page