top of page

Веселина Панайотова: Жените днес трябва да са по-изобретателни от преди

Актуализирано: 8.05




Веселина Панайотова е старозагорка, която към днешна дата живее и работи в столицата. Професионалният й път преминава в корпоративния сектор с бързооборотни стоки на висши ръководни позиции и опит в бизнес развитие и продажби. Има над 15- годишен  опит от ежедневна работа с предприемачи. Завършила е бизнес администрация със специализация маркетинг и мениджмънт в САЩ.

През 2020г. забавя бързите обороти и прави консултантски бизнес от дамски екип, нещо за което мечтае от колежа. Вярва, че всяка майка има право да балансира здравословно между работа и деца. И защото знае какво е да имаш кауза, за която да работиш, подкрепя и социални предприемачи.

Веселина Панайотова е в основата на фондация „Мама има работа“ -  създадена от майки за майки в помощ на работещите жени. 

„Темата е много лична за мен, защото аз самата съм майка на две деца“, сподели в интервю за Радио Стара Загора Веселина Панайотова - основател и изпълнителен директор на фондацията, регистрирана официално като юридическо лице на 4 декември 2023г.

Тя посочи, че жените имат интерес към гъвкави начини на работа. 

Интересът е голям, но голяма част от жените, особено работещите майки с деца, нямат пространство, в което да намират такъв тип работа. Много често това сега се случва през познати, във Фейсбук“,  коментира Веселина Панайотова и припомни проучване, което сочи, че неплатеният домашен труд за една жена може да достигне до  4,5 часа на ден.

Една от непосредствените задачи на фондацията е да разработи механизъм за среща между работодатели, които предлагат гъвкави модели на работа и майки, които търсят този начин на работа. Стъпка  в тази посока е влязлата в сила през 2022 година промяна в Кодекса на труда, която дава право на родители на деца до 8-ем годишна възраст да поискат от работодателя си или промяна на работното място, или на работното време. Нужни са и други промени в законодателството. „Има и три европейски директиви, които предразполагат жените да придобият повече гъвкавост и увереност на работните си места“, съобщи още Веселина Панайотова.

Цялия разговор с Веселина Панайотова чуйте в звуковия файл. https://bnr.bg/starazagora/post/101959869/jenite-dnes-trabva-da-sa-po-izobretatelni-ot-predi?fbclid=IwAR3vzSD0yNOfGlTCX4KdQtQLQjaUbXNCh3rIM8imMtXwo7eoHgLtOZJiRtI



По публикацията работи: Десислава Крачолова

7 преглеждания0 коментара
bottom of page