top of page

14 работи, от които можеш да изкарваш пари, докато гледаш дете у дома

Актуализирано: 30.05

Автор: Radostna Mama


Вече месеци наред гледаш бебе, малко дете, започва да ти доскучава, то се заиграва или пък ти усещаш, че затъпяваш. Имам предложения за теб. Избрах 14 възможности за работа от вкъщи, докато си гледаш детето. Сигурна съм, че има още десетки, но аз се спрях на тези. Ако гледаш две деца, вероятно няма да ти се получи, за това по-добре ги давай на ясла/градина и си ходи на редовна работа 🙂


И преди да видиш какво ти предлагам, отговори на следните въпроси


ГОТОВА ЛИ СИ ДА РАБОТИШ с малко дете у дома:


 1. Колко си изморена към момента?

 2. Имаш ли излишна енергия?

 3. Би ли жертвала съня си и други екстри, за да работиш?

 4. Защо би го направила – за пари или защото ти писна само да говориш на бебешки език и то най-вече сама?

 5. Какво мисли мъжът ти по въпроса?

 6. Имаш ли някаква помощ с детето?

 7. По колко часа на ден си готова да отделиш за работа?

 8. Имаш ли самодисциплина и контрол да управляваш дейност и време от дома?

 9. Колко изискващо е детето ти?

 10. Има ли режим за спане и ядене?


И след като вече си преминала успешно личния си тест за това дали си готова и колко точно ти се иска да правиш още нещо, освен да гледаш малко във вас, ето ти моите предложения:


Можеш да твориш – продавай го


Не е изненада, че майчинството отключва талантите, за които не сме подозирали или пък отдавна сме забравили, заради 8-часов работен ден. Имам добра новина за вас, майки – творци: вече имате време, вдъхновение и стимул да покажете на света какво можете.


 1. Започнете с нещо малко и лесно за изработване.

 2. Покажете го на приятели и близки.

 3. Подарете го.

 4. Измислете му цена.

 5. Представете го на света с безплатна страница във Facebook, Instagram или друг канал, който ви се нрави. За ръчно направени творения най-добре се представя сайтът Etsy.com, защото си правиш магазин в рамките на тяхната платформа и продаваш директно в целия свят.

 6. Ако сте по-напред или има кой да ви помогне, направете си уебсайт или онлайн магазин. Лично аз ще ви осигуря безплатен домейн и хостинг за първата година от Zettahost.bg, която представлявам като #BrandAmbassador от този януари 🙂

 7. Отделяйте толкова време и усилия, колкото имате възможности в началото.

 8. Поставете си някакви цели, дори и да не са много високи, следвайте ги – например “Да направя три неща тази седмица и да се опитам да продам поне 1 от тях в рамките на следващата”

 9. Допитвайте се за обратна връзка.

 10. Пускайте игри за безплатен подарък, за да може повече хора да разберат за вас и да започнат да купуват.

 11. Пишете историите си лично и искрено, за да завладеете не просто очите на феновете си с вашите творения, но и сърцата им.


Можеш да пишеш на български или чужд език – създавай и продавай съдържание за други сайтове или бизнеси


В световен мащаб, а и в България, автентичното съдържание придобива все по-голяма тежест и важност за бизнесите. Всяка година се дават повече пари на хората с талант да пишат текстове за сайтове, социални мрежи, брошури или други източници на информация. Важното тук е:


 1. Да имаш отлична грамотност на избрания език.

 2. Да си експерт в дадена сфера – от козметика до астрофизика, важното е да знаеш какво пишеш и да бъде адекватно.

 3. Да имаш талант да създаваш текстове с определена цел – било то за продажба, кратки за бърза информация, или пък дълги и описателни с цел подробно разбиране на дадена тема.

 4. Имай своя цена и дръж на нея, но е важно да знаеш, че с дългосрочни ангажименти можеш да направиш отстъпки.

 5. Спазвай срокове, защото без тях и най-големият талант няма да има редовни клиенти.

 6. Участвай в групи като Фрийлансъри (Свободни професии) / Freelancers във Facebook с над 50 000 участници, където обявите за подобен тип работа валят всеки ден.

 7. Направи си акаунт в световни сайтове, които предлагат подобен тип работа с чужди езици като Upwork.com, Freelancer.com и десетки други.

 8. Създай и поддържай отличен Linkedin профил, за да те намират още по-лесно и да ти се доверяват.


Можеш да пишеш или да влияеш на определени кръгове от хора – създай свои профили в социалните медии Facebook, Instagram, YouTube, Twitter


Огледай се наоколо, сигурно ти се струва, че всеки втори се опитва да е инфлуенсър и да получава безплатни неща от брандове и фирми. Реално всеки може да опита да го прави и да разбере, че не е така лесно. Нито да пишеш, нито да снимаш, нито да публикуваш редовно, нито да получаваш безплатни неща. Но това не е причина да започнеш и ти, имай предвид следното:


 1. Помисли си коя си, какво искаш да споделиш със света и какви послания би искала да отправиш.

 2. В коя сфера на дейност искаш да публикуваш и да си полезна, смислена за останалите.

 3. Защо го правиш? Отговори на себе си и на останалите.

 4. Мисли за визуалния аспект на твоите послания – цветове, тематика, какво, кога и как ще публикуваш.

 5. Допитвай се до по-опитните, те винаги могат да ти помогнат с насърчения и полезни практики.

 6. Имай свои принципи и ги следвай. Не се “продавай” за безсмислени продукти, активности или чужди каузи.

 7. Бъди искрена и готова за критика.

 8. Забавлявай се и не гледай на последователите си като на бройки, а като на възможни приятелства и партньорства.


Умееш да снимаш – продавай снимките си


Дори и да не умееш да снимаш чак толкова добре, но имаш идеи, хубав апарат или модерен телефон, пак можеш да опиташ да продаваш снимките си. Ето как:

 1. Направи си профил в някоя платформа / даже в няколко по-добре / като https://www.twenty20.com/sell , бъди редовна в публикациите си, участвай в състезания, харесвай и номинирай другите снимки и след време ще те забележат.

 2. Запиши се на курс или намери набор от статии и сайтове онлайн, които да ти помогнат да си по-подготвена и професионална при продажбата на снимки. Използвай ключовите думи “stock images”.

 3. Можеш дори да си подготвиш сет у дома на база идеите и темите, които би искала да снимаш.

 4. Измисли си свой стил, който да се разпознава отдалеч.

 5. Вложи някакви средства в знания и софтуер за обработка на снимките.

 6. Изпробвай различни неща, за да намериш твоето “нещо”.

 7. Съветвай се с фотографи, наблюдавай най-добрите какво правят и заимствай или просто се вдъхновявай от тях.

 8. Направи си и социални профили, за да споделяш с близки и далечни какво си снимала, да получаваш обратна връзка и може някой дори да те наеме да снимаш него, децата му или пък бижутата и сладкишите му.


Можеш да готвиш, печеш сладки – намери си приятели, на които да ги продаваш


Не е реалистично да ти кажа да си отвориш ресторант, пекарна или кафене, но да печеш сладкиши у дома, да приготвяш торти или вкусни кексове си е талант. А да зарибиш познати да им ги продаваш си е направо изкуство. Казвам познати, защото за непознати вече става доста сложно, свързано с изисквания за хигиена, касов апарат и прочие, но и това е възможно в бъдеще, ако се докажеш като супер спец.

И пак трябва да направиш някои неща за подготовка:


 1. Помисли какво готвиш най-добре.

 2. Направи различни опити и виж кои ще се получат най-красиви и вкусни.

 3. Снимай ги.

 4. Ако ти не можеш да снимаш, покани някой, който сега се учи и може да снима ястията ти безплатно – ти ще имаш снимки, а той ще има материал за портфолиото си.

 5. Покани приятелки, съседки и приятели на близките ти на “дегустация” – просто сбирка в дома ти, където да пият по един сок и да опитат кексовете ти. Сподели как си ги сготвила, какво има в тях и каква е целта ти.

 6. Имай цел – да продаваш по 5 кекса на седмица, например, или да намираш по 1 клиент на месец, ти решаваш, но е важно да имаш поставена цел.

 7. Споделяй онлайн какво си сготвила и колко време ти е отнело. Споделяй как някой би могъл да си спести това време, ако ти приготвиш тортата вместо него.

 8. Специализирай се в нещо – например в сладки за деца, в кексове без глутен или във вегетариански супи, няма значение в какво, но бъди НАЙ-добра в нещо.

 9. Винаги моли хората, които ядат ястията ти да споделят с други или най-малкото да се снимат и да казват кой го е сготвил.

 10. Направи си отделен профил в социалните мрежи, когато имаш достатъчно за споделяне.


Владееш социалните мрежи – управлявай ги за пари


Преди си работила в сферата на маркетинга, рекламата, връзките с обществеността или нещо, свързано с комуникации. Време е да видиш дали можеш да го правиш и от дома си срещу заплащане.


 1. Помисли за фирми, хора или дейности, които са толкова малки или стартиращи и имат нужда от помощ съвсем в началото. Не защото не можеш да се справиш с големи, а защото те ще изискват много по-малко време и усилия поне в началото.

 2. Използвай софтуери и платформи за планиране на съдържанието, така че да се подготвиш, когато имаш повече време и да си свободна в тежките мигове с детето.

 3. Определи си часове или дни за работа, планирай както своето време, така и постове в социалните мрежи за бизнесите, които управляваш.

 4. Сподели на близки и приятели, че го правиш, за да може да ти доведат още такива и така да си докараш поне 3-4 акаунта.

 5. Внимавай с избора на акаунти, които да управляваш. Някои изискват голяма експертиза в дадена сфера, други са много критикувани като дейност и трябва да се справяш с голям обем коментари, а трети са така скучни, че самата ти не можеш да измислиш какво да публикуваш.

 6. Определи си начин на плащане – на месец, на пост, на абонамент.

 7. Бъди категорична какво ще правиш – управление на акаунта, измисляне на съдържание, подготовка на картинка и текст, отговори на запитвания и т.н.

 8. Забавлявай се и трупай опит и добро настроение.


Стани представител на някоя мрежови маркетинг – Avon, Oriflame, Forever, Doterra


Напоследък различни хора се свързват с мен с едно и също съобщение от рода на “ Виждам, че си много активна онлайн. Грижиш се и за външния си вид. Искаш ли да си част от голям международен бизнес” и прочие. Лично аз не съм фен на мултилевъл маркетинг и не бих станала част от такава система, но няма проблем да си купя някой път някой продукт. Първите, за които се сещам са Avon, Oriflame, Forever. Все козметични компании с достъпни цени, но нямам представа какви са условията да станете член или представител. Предполагам, че можете лесно да проверите на сайтовете им или да се свържете с хора, които вече го правят. Doterra е друга такава фирма, за която се сещам и най-вече трендът с маслата, който усетих около мен. Имам десетки познати, които активно ги ползват и дори започнаха да ги продават, за да печелят продукти, че и пари. Опитайте, ако ви се занимава. В някои случаи трябва да закупите сериозно количество продукти преди това и лично аз не съм им фен, но това не означава, че за вас няма да бъде работещо. Важното при този избор на работа, докато гледате дете, е:


 1. Да имате афинитет към бранда и продуктите им.

 2. Да вярвате в посланията и начина на работа, за да не се налага да “лъжете” никого.

 3. Да сте комуникативни и да имате много познати.

 4. Да умеете да продавате, макар и само на познати и близки.

 5. Можете да го правите, дори когато отидете с децата на детски кът, защото и без друго трябва да си говорите нещо с другите майки.

 6. Хубаво е предварително да си направите списък с потенциални клиенти и да започнете да зарибявате първо тези, които е най-вероятно да ви повярват още в началото, за да се надъхате да продължите. Обикновено това са майка ви, баба ви, братовчедката и най-добрите ви приятелки.


Гледай друго дете, докато гледаш твоето


Признавам си, че това не е моя идея. Откраднах я от един американски сайт, но в нашите ширини ми се вижда съвсем реално и възможно. Особено ако децата / вашето и чуждото / са набори, тогава и гледането на вашето ще е по-лесно. Имам теория, че повече деца се гледат по-лесно 🙂 Тук ключово важно е:


 1. Да обичате да се занимавате и с други деца, освен с вашите.

 2. Да намерите някого да ви се довери.

 3. Най-добре да ги гледате във вашия дом, за да владеете всякакви ситуации.

 4. Определете сумата и основните задължения + часовете работа, за да няма разочаровани. Важен момент е храненето на детето – кой и как ще поема ангажиментът за него.

 5. Не го правете с цената на това да ощетите вашето собствено дете.

 6. Не го правете, ако двете деца не се разбират и ще са в постоянен конфликт.

 7. Гледайте да не поемате ангажимент след работно време, когато мъжът ви ще си е у дома и вероятно няма да му е приятно да има други деца наоколо 🙂


Стани таен клиент


Винаги съм искала да бъда таен клиент. Ходиш по заведения и магазини, консумираш и после даваш отчет как са те обслужили по карта с определени въпроси и евентуални оценки. Дори съм кандидатствала за такава работа като студентка и вероятно все още стоя в някоя база данни. Така и не ми се обадиха, но по онова време имаше две – три фирми в България, които го правеха. Сега си мисля, че са доста повече и чрез агенция или в някой от сайтовете за работа може да се открие такава позиция. Страхотна е според мен, просто трябва да я откриете.

Тествай уебсайтове

Нямам представа как точно се тестват уебсайтове, но зная, че почти всеки с компютър и малко английски може да го прави, защото все пак трябва да се праща отчет после. Та, ако имате познати програмисти или сайтоправячи, питайте ги. Да цъкаш сайтове по цял ден може да не е мечтаната работа, но пък не е свързана с точни часове от деня и вероятно можеш да ползваш телефона си през по-голямата част от времето.

Гледай реклами за пари или стани медиа анализатор с чужд език


Така и така гледаш телевизия и реклами всеки ден, защо някой да не ти плаща за това? Лично аз не съм го правила и не съм съвсем наясно за процеса, но има доста майки, които го правят, защото четох в една група как се обиждаха по този въпрос, колко се плащало и как било безсмислено, но в крайна сметка за някого е полезно, а за вас може да носи и някакви пари. В Jobs.bg има доста обяви за медиа анализатор и изобщо не трябва да си медиен специалист да го правиш. Обикновено ти трябва чужд език и конкретни критерии, по които да търсиш информация в интернет, за да дадеш обратна връзка за даден бранд, фирма, реклама. Попитайте около вас, вероятно някой познат го прави или може да ви насочи как вие да започнете.


Агент продажби по телефона


Преди години работих във franchising.bg, където трябваше доста да говоря по телефона и да ги каня на среща или пък да участват в наши събития. Тогава моя мениджър Веско ме даваше за пример как ентусиазирано говоря и как другите трябва да вземат пример от мен. Да, винаги говоря така по телефона, но да продавам ми се струва адски трудно и тежко. Но има хора, родени за това. Ако ти си една от тях, давай! Изкарват се пари спрямо твоите възможности, можеш да го правиш в удобни за теб часове и да не ти пречи на отглеждането на детето. Имай предвид следното:


 1. Понякога продуктите, които се продават по телефона или не струват толкова, или не са така полезни, както обещават. Ако имаш проблем с това, по-добре не се захващай.

 2. Изисква много енергия да звучиш свежо и убедително.

 3. Трябва да се грижиш за гласа си, да не прегракнеш:)

 4. Ако детето ще се обажда всеки път, когато говориш с потенциален клиент, вероятно това не е работа за теб.


Поддръжка на продажбите и клиентските запитвания в онлайн магазин


Много по-лесно от продажби по телефона ми се вижда продажби онлайн. Можеш да помислиш какво да отговориш, да се забавиш до час / най-много според мен/, да потърсиш възможности за решаване на казус, докато държиш някого на линия онлайн. Предизвикателството тук е да намериш такъв магазин или пак направо да си го създадеш сам. Изискват се отлични комуникативни умения, хубав интернет и точно определени часове на работа, защото онлайн магазините никога не спят и ако някой очаква от вас да отговаряте адекватно 24/7, то тогава не знам кой изобщо би се хванал на тази работа.


Продавай в OLX.bg, Bazar.bg или директно в твоя гараж


Любимата ми възможност за майки или безработни – продавайте вещите, от които нямате нужда. Ето как:


 1. Направете инвентаризация на дома и мазето си.

 2. Изберете подходящи, добре поддържани и хубаво изглеждащи предмети за продан.

 3. Определете цените им.

 4. Направете им чудесни снимки или помолете някой да го направи вместо вас.

 5. Регистрирайте се поне в два сайта за продажба на артикули втора употреба

 6. Предлагайте и бартери, ако имате нужда и вие от някакви неща.


Няколко пъти в годината можете да организирате базар на дрехи или вещи пред дома си, в парка или на друго удобно за транспортиране на много вещи място. Поканете приятелки и съседки. Бъдете си полезни една на друга. Продавайте си и си купувайте. Запознавайте децата да си играят, а вие се забавлявайте и може да падне някой друг лев заедно с това.


Лично аз съм ангажирана с доста неща, откакто съм родила първото, а сега и с второто. Поддържам блог и влагам най-много време в Instagram. Грижа се за някои комуникационни проекти, помагам на ZettaHost.bg като техен brand ambassador, а когато Деян тръгне на ясла, ще се върна към органзирането на специализирани маркетинг събития. До тогава мисля да създам още качествени партньорства и да вложа усилия в няколко събития за майки деца на възраст от 0 до 5 години.
28 преглеждания0 коментара

Comentários


bottom of page