top of page

Четири жени предприемачи спечелиха първия Rinker Women Challenge

Актуализирано: 8.05
В навечерието на 8 март девет екипа, преминали през обучителната програма по предприемачество Rinker Women Challenge 1.0 – От жени за жени, организирана от Център „Ринкър“ към Фондация BCause, с финансовата подкрепа на Pluxee Bulgaria и Stop Hunger, представиха своите бизнес идеи пред жури.


4 екипа на жени предприемачи спечелиха награди в общ размер от 24 000 лв. за реализиране на своите бизнес идеи. Тази програма се провежда за първа година, интересът бе голям, а състезанието - оспорвано от самото начало. Получихме 52 кандидатури. След първоначалната оценка поканихме 36 от тях за видео интервю, а 11 екипа избрахме за участие в обученията.

В два уикенда (на живо) и вечерни занятия (онлайн) предприемачите посещаваха лекции и упражнения, усвоявайки бизнес знания и стратегии, които да приложат на практика. Екипите дискутираха своите идеи, опознаха се и станаха част от разрастващата се общност на Център „Ринкър“. За пореден път към екипа ни се присъединиха като гост лектори Жюстин Томс, Елислав Георгиев, Георги Мерджанов и Николай Георгиев.

След обученията и консултациите с ментори, 9 от екипите разработиха бизнес планове, които представиха пред журито на Финала.

Журито, което имаше сложната задача да отличи най-добрите, бе в състав: Пенка Цветкова, директор Бизнес развитие на Фондация BCause, Виктория Ценова - маркетинг експерт и CSR Lead в Плъкси България; Мартина Григорова, изпълнителен директор на SIS Credit; Мила Петрова – ментор, коуч и ангел инвеститор; Венцислав Савов - проджект мениджър на специалното годишно издание „ЖЕНАТА Е” на  Мениджър Медия Груп.


Наградените проекти са:

  • Олга Краснощок – Сдружение Свитлячок – Детски център за деца, предимно от Украйна, с възможност за прием на български деца. Благодарение на наградата от 9000 лв. ще могат да наемат учител по български език, психолог и логопед за облужване нуждите на центъра и успешна интеграция на украинските деца.

  • Евелина Бенчева – TD Art Place – Рисува персонализирани кецове, раници и чанти. С наградата от 6000 лв. ще увеличи производството и ще стабилизира бизнеса си.

  • Бетина Цветкова – Health Navigator – Платформа за подкрепа на жени с онкологични заболявания, които да имат по-бърз и структуриран достъп до възможностите за лечение. Наградата от 5000 лв. ще ѝ позволи по-бързо и ефективно да стартира проекта си.


  • Веселина Панайотова – Мама има работа – Целта на проекта е да свързва компании-работодатели с майки-професионалисти, които да имат възможност за гъвкави работни ангажименти, които да позволят по-ефективна грижа за децата в ежедневието и удовлетворяване нуждите на двете страни в процеса. С наградата от 4000 лв. ще популяризира бизнеса си и ще ускори развитието му.


Пенка Цветкова поздрави участниците в тази предизвикателна програма: „Вече имате бизнес планове и готови презентации, които ще ви помагат в търсенето на подкрепа и финансиране. Вече сте част от нашата общност, а ние обещаваме, че ще продължим да работим с вас и да ви подкрепяме с нужните контакти. Постоянно надграждаме работата си и вече сме на следваща стъпка, благодарение на проекта ни Buy Social, в който ще насърчаваме традиционни компании да станат редовни клиенти на бизнеси с кауза.“


Виктория Ценова благодари на всички за „вдъхновението, което получих от вас. Още първите ни срещи ме развълнуваха, защото имате значими каузи, които се стремите да реализирате, докато се борите с всекидневните предизвикателства на нелеката си съдба. Поздравявам ви и поднасям адмирации за взетите решения и извървени стъпки до момента, както и в тази програма. Емоционално ние оставаме свързани. Няма успешен проект без стабилен партньор, затова благодаря на фондация BCause, Център Ринкър и за съвместните ни усилия, без които тази програма нямаше да бъде факт. Тук е мястото да благодарим на колегите ни от Stop Hunger, благодарение на които Плъкси България има възможността да работи за положителна промяна тук, в България.“


Явор Гочев: „След всяко изслушване на презентации и обявяване на награди всички за сетен път си казваме, че е чудесно да получиш награда, но истинската победа е достигането до финала. Това показва, че хората са преборили много трудности. Успехът е в усилената работа и учене, структурирането на бизнес идеите, новите приятелства, контакти, хоризонти и възможности, включването в общността на Център Ринкър.“


Целта на програмата е да подкрепим бизнес начинания на жени, които имат положително въздействие върху живота на жените в България. Тя е част от тригодишен проект, насочен към овластяване на жени в неравностойно положение чрез психологическа подкрепа, подобряване възможностите им за реализация на пазара на труда и развиване на предприемачески умения. Осъществява се с подкрепата на на Pluxee Bulgaria и Stop Hunger.

Благодарим на домакините ни International center, UniCredit Bulbank.
Автор: Rinker Center

Фотограф: Гергана Петкова

6 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page