top of page

“Мама има работа”: Нова платформа ще помага на младите майки да организират практично живота си

Актуализирано: 8.05

Ролята на жената като майка и възможностите за развтие - това са част от темите, с които се занимава фондация “Мама има работа

Ролята на жената като майка и възможностите за развитие - това са част от темите, с които се занимава фондация “Мама има работа”.


Автор: Георги Донков, Дарик


В ефира на Дарик и предаването “Кой говори” създателят на платформата Весела Панайотова разказа повече за идеята - да се подчертае ролята на жените като майки и да се предостави възможност за развитие на тези, които признават тази важна роля: “Синът ми ме попита нещо, и аз му отговорих, че "мама има работа". Тези три прости думички допринасят много за това, което искаме да постигнем като фондация".

“Децата винаги са били водещи при вземането на решения”, допълни тя.

Споделена отговорност за децата - ключ за развитие

Панайотова подчерта важността на споделената отговорност между родителите за децата в семейството. Тя изтъкна, че този подход позволява на и двамата родители да се развиват професионално, като същевременно се грижат за децата си.

Това отваря вратата за по-гъвкаво работно време и възможности за кариерно развитие за майките и татковците: “Важно е споделянето на отговорността за децата в семейството, за да могат и двамата родители да се развиват професионално”.

Домашен труд и нуждата от помощ Панайотова сподели статистика от своите проучвания, показваща, че жените често прекарват около 4 часа и половина на ден в извършване на домашен труд. Този факт подчертава необходимостта от подкрепа и помощ за тези жени, които са изправени пред трудности в справянето с тежките ситуации.


Преодоляване на стереотипите за мъжете и родителството

Тя сподели своето вярване, че и татковците трябва да са част от отглеждането на деца, като подчерта, че на мъжете често са наложени стереотипи, които може да ограничават тяхната роля в родителството. Инициативи като "Мама има работа" се стремят да променят този образ и да насърчат равенството в отглеждането на деца: “Много от жените са поставени в тежки ситуации и не знаят как да потърсят нужната помощ” “Фондацията "Мама има работа" не е просто фраза, а движение, което обединява родителите и насърчава обществото към по-гъвкав и подкрепящ начин на съчетаване на професионалния и семейния живот”, допълни тя.


22 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page