top of page

Майка на близнаци ни учи как да създадем първия си магазин в Etsy и да продаваме успешно в цял свят ръчно изработени продукти

Актуализирано: 30.05

Автор: Radostna MamaАнтония или Тонка, както я познават всички, е майка на близнаци и човекът, който може да те научи не просто как да отвориш магазин в Etsy.com, а да го управляваш така че да ти стане основна дейност, докато гледаш деца вкъщи или да напуснеш работата си.


Тонка управлява https://www.shehustlin.com и ежедневно помага на български творци и майки да продават ръчно изработените им продукти в световната платформа. Когато не продава или обучава за Etsy, защото самата тя има свои магазини там и умее добре да прилага теорията на практика, тя работи в сферата на дигиталния маркетинг за български и чужди клиенти, готви вегетариански рецепти и прави редовно йога. Оглеждайте се за нея по handmade базарите, те са едно от любимите й места.


Живее в Българя от три години, а преди това в Холандия и Турция.


Срещам Тонка в любимото ми заведение в квартала, защото сме съседки, а тя върви към мен усмихната, отворена и готова да ме убеди да отворя и аз магазин в Etsy, нищо че не мога да изтворя нищо за себе си, какво останало за продажба 🙂


Радостна Мама: Познаваме те като Тонка, която разбира от Etsy, защо избра тази платформа за работа и обучения?

Тонка, консултант по Etsy.com: Може да прозвучи като клише, но още в гимназията исках да се занимавам с креативен бизнес и да споделям бижутата, които тогава правех със света. Докато учех Международен Бизнес и Мениджмънт в Холандия, използвах наученото, за да намеря най-добрия начин да го направя и бързо разбрах, че онлайн продажбите са най-лесният път към международния пазар. Докато се чудех как да организирам бизнеса си, прочетох една статия за Etsy в един от малкото блогове тогава (това беше 2010!) и веднага се влюбих в платформата. За мен тя беше и все още е едно различно онлайн място, където творчеството и човешкото отношение са много ценени.


След 6 години в Etsy и три магазина, които се превърнаха в основния ми доход, отвсякъде започнаха да валят въпроси към мен за Etsy. Първият ми „ученик“ беше свекърва ми, която прави страхотни неща от стъкло https://www.etsy.com/shop/thebexshop/ и ме помоли да и помогна да отвори магазин.


И изненадващо за мен и нея, това което научи от мен, проработи! Тогава ми светна лампичката – аз мога да помогна на още хиляди хора да създадат успешни магазини в Etsy!


Радостна Мама: Какво дава Etsy на теб и твоето семейство?

Тонка, консултант по Etsy.com: Вдъхновение. Възможност да се учим. Възможност да преоткрием креативната си страна, без да сме далеч от съвременните технологии.

На мен лично ми даде независимостта и бизнеса, за които мечтаех. Когато родих близнаците си, бях спестила пари за да си плащам „майчинство“ за 6 месеца напред само от предпразничните продажби през 2017 (там където живеехме по това време имаш право само на 2 месеца майчинство). Не се хваля, това не е кой знае какво, всеки може да го направи. Искам да ви вдъхновя като ви покажа, че е възможно. Etsy за мен е възможност за живея така, както аз искам. За децата ми възможност да прекарват повече време с една щастлива мама.


А за съпруга ми–нова работа! Тази година, той най-накрая реши да напусне офис работата си, от която почти нищо не беше останало заради пандемията, и отвори свой собствен магазин, който управляваме заедно. Ще се радвам да ви го покажа, ако ви е интересно!


Радостна Мама: Какви възможности има в Etsy за творчески и не чак толкова творчески майки като мен например?

Тонка, консултант по Etsy.com: Едно от най-хубавите промени, които се случиха в платформата през последните 10 години е, че се отвориха възможности за много повече креативни хора, не само за тези, които плетат на една кука, правят бижута или рисуват.


"Вече могат да се предлагат дигитални продукти от всякакъв тип–от снимки, през планери, картини, лога и рекламни материали, дори филтри за Lightroom, покани за празненства, картички доклади и електронни книги. Виждала съм дори астрологични прогнози, сеанси с карти таро и персонализирани речи за сватба!"


Това, което за мен е най-интересно и е бъдещето, е print on demand. Това е бизнес модел, при който вие създавате дизайна на бижу или дреха, но не ги правите в класическия смисъл на думата. Има компании, които ги „принтират“ и произвеждат и ги изпращат на вашите клиенти.


Така например, аз мога да си направя рисунка на лъв, а да продавам в Etsy тениски и чанти с щампата на моята рисунка като никога не изпращам и една тениска!

Много е интересно, наистина. И е напълно окей в Etsy.


Скоро имах идея за магазин, който ще продава рецепти за коктейли в PDF формат. Имам даже целия маркетинг в главата си и много идеи. Някой, ако има желание да го осъществим и е коктейл гуру да ми пише 🙂 Възможностите са безкрайни!


Радостна Мама: Това с коктейлите ми допада, скоро подарих на мъжа ми сет + книга + приложение за коктейли 🙂 Кажи ми сега кои са категориите продукти, които са най-оборотни там и препоръчваш майките да обърнат внимание, ако сега решават да се насочат към платформата?

Тонка, консултант по Etsy.com: Най-продаваните неща са дигитални продукти, бижута и детски стоки. Но те са и най-конкурентните.


"Аз винаги препоръчвам категорията мъжки продукти като най-оборотни, защото потребителите в Etsy са жени, търсещи подаръци (по данни на платформата, това е основният профил на потребителя)."


Те търсят продукти за дома, децата и половинките си и мъжете със сигурност са подценени. Така че, ако можете да предложите бижута, дрехи, аксесоари, подаръци за мъже, успехът ви ще е много по-бърз.


Радостна Мама: Трудно ли и по-скоро честно ни кажи колко трудно е да пробиеш в платформа като Etsy, ако живееш в България?

Тонка, консултант по Etsy.com: Стартирала съм или съм участвала в първите стъпки на 7 бизнеса. Някои са били онлайн, други не. Лесно няма. Да започнеш и да развиваш бизнес в Etsy не е по-трудно от който и да е друг бизнес–трябва търпение, постоянство, стратегия, гъвкавост…. Стандартните неща.


Но със сигурност стартирането на Etsy магазин е по-лесно от стартирането и поддържането на собствен сайт или физически магазин. Разходите са много по-малко, времето, което се отделя е по-гъвкаво и позволява да се научиш на важните неща по-бързо, докато експериментираш спокойно. За мен е най-добрият начин всеки творец да се научи как да продава онлайн. За българските магазини е една идея по-трудно, отколкото за американските например, защото сме далеч от клиента, но едни от най успешните магазини в много ниши в Etsy са български!


Радостна Мама: Как стои въпросът с доставките, можем ли да си ги позволим, ако изпращаме от тук за Европа и света?

Тонка, консултант по Etsy.com: Да, разбира се! Хиляди магазини изпращат продуктите си БГ пощи, A1 Post, DHL… На блога на shehustlin.com имам цяла статия посветена на доставките:


Има доста опции и решението с коя фирма и как да изпращаме зависи от много фактори като цената на продуктите и това кое е важно за клиента. Като цяло, клиентите поемат цената на доставката, така че на практика това не е разход за собствениците на магазини.


Радостна Мама: Колко лева ни трябват, ако правим някакви творчески продукти и искаме утре да започнем да продавaме в Etsy? Какви други усилия са нужни освен пари?

Тонка, консултант по Etsy.com: За да започнете да продавате в Etsy не ви е необходим бюджет. Платформата изисква мейл, парола, лична карта, банкова сметка, име на магазина и дебитна карта за плащане на евентуални такси.

А като споменах такси, с този линк https://etsy.me/2XyQ202 можете да си спестите $8 от такси по качване на продукти, ако още нямате акаунт и го отворите през линка.

Но, ето няколко неща, за които може би ще трябва да вложите пари:


  • създаване и управление на фирма по ДДС (по българското законодателство, всеки който продава онлайн, трябва да има ДДС регистрация. Има и по-евтини варианти от ООД или ЕООД, но тук няма да навлизам в толкова подробности, около 200 лв.)

  • обучение или ментор, ако искате да усвоите по-бързо необходимите умения (с мен това би струвало 150-350 лв.)

  • професионална фотосесия (аз използвам смартфон за всички снимки, но ако имате желание и бюджет, подгответе към 500 лв.)


Вашето време е най-важният ви ресурс! Без постоянство и работа нещата не стават. Времето, което ще прекарва всеки в магазина си, зависи от мотивация, възможности и желание за напредък, както и от други фактори, независещи от нас, като например градинския сопол 😀


Средно, отнема около 20-30 часа да се отвори магазина с около 40-50 продукта и за поддръжка по час на ден в идеалния случай. Аз лично преди да родя управлявах 3 магазина и правех всичко сама. Работех по около 4 часа на ден, понякога и по-малко, без да включвам разходките до пощата.


Радостна Мама: Как ти можеш да помогнеш на всяка една жена, която създава ръчни продукти да си отвори магазин в Etsy и колко ще й струват на нея твоите услуги?

Тонка, консултант по Etsy.com: Старая се да помагам безвъзмездно всеки ден с видеа на страницата на SheHustlin във Facebook, IGTV в Instagram, мейли, за които можете да се запишете тук, Viber Community, информация на блога, безплатни обучения и онлайн срещи. Скоро се надявам и офлайн да започнем да се виждаме!

Но това често не стига, защото всеки магазин е различен. Повечето хора, които работят с мен, избират Etsy Супер Старт (220-350 лв.), цялостно обучение за създаване и управление на магазин в Etsy или менторска програма (от 150 лв. на месец) или единични консултации (79 лв.)

За тези от вас, които имат намерение не просто да опитат, но да създадат работещ бизнес, препоръчвам Etsy Супер Старт и с удоволствие ще предоставя 50 лв. намаление на 10 от читателите на блога. Само ми пишете на tonka@shehustlin.com с желание да се запишете и споменете, че сте прочели за тази възможност тук.


Радостна Мама: Супер предложение 🙂 Мерси от името на тези, които ще се възползват 🙂 Дай ми 2-3 примера за твои любими магазини в Etsy, които смяташ, че се справят отлично и спокойно можем да ги копираме като за начало?

Тонка, консултант по Etsy.com: Изобщо не препоръчвам да копираме други магазини, дори заглавия и описания по една проста причина: те вече са натрупали „ранг“ в платформата и съревновавайки се с тях ние винаги ще ги гоним. По-скоро е добре да проучим какво прави конкуренцията за да разберем каква визия, цени и стратегия използват.


Но ще споделя някои мои любими български магазини за вдъхновение и за да можете да видите какво е възможно:


Радостна Мама: Представи си, че днес отворя магазин в Etsy за ръчно изработени обеци и бижута, кой ще е първият канал или място, където ще ми препоръчаш да го рекламирам? И с какъв бюджет?

Тонка, консултант по Etsy.com: Etsy! Препоръката ми към всички, които започват да развиват бизнес онлайн и нямат опит в това е да се съсредоточат върху една платформа и да развиват останалите стъпка по стъпка.


Първо реклама в Etsy и усвояване на това как работят нещата там, после социални мрежи и с времето и собствен сайт. Ако правим всичко наведнъж и всичко е ново, накрая не правим нищо както трябва, защото новата информация и знания са много.

Etsy дава възможност за платена реклама в търсачката на платформата и това може да ускори нещата. Ако ще продаваш бижута или аксесоари, рекламата е задължителна, тъй като са много конкуренти ниши.


Рекламният бюджет е индивидуален за всеки магазин, но стандартно аз бих отделила около $50-100 на месец за първите няколко месеца. За някои ниши, които не са толкова конкурентни, рекламата дори може да не е необходима–с добри снимки и оптимизация на продуктите, нещата се случват и органично.


В това видео разказвам повече за социалните медии и Etsy:


Радостна Мама: Ако трябва да дадеш само един вдъхновяващ съвет на творческите майки, които ни четат сега, какъв би бил той?

Тонка, консултант по Etsy.com: Бъдете гъвкави. Не се притеснявайте да създадете план и после да го захвърлите, ако видите че не работи. Вместо да си казвате „Това не работи за мен.“ си задайте въпроса „Как да направя така, че нещата да проработят?“. За мен най-голямото вдъхновение в Etsy винаги е било да виждам, че другите успяват. Щом те могат, и аз мога, нали? Има много пътища към една и съща цел, намерете вашия! Бъдете гъвкави и не се отказвайте когато това, което сте пробвали не се получава. Когато намерите вашия път, всичко ще си дойде на мястото, но това отнема време. Не бързайте и бъдете като водата–постоянни, спокойни трансформиращи се.


Радостна Мама:

За мен тази среща беше вдъхновяваща и супер надъхваща, че едва ли не и аз мога да отворя Etsy днес и да измисля вариант да продавам нещо! Но по-важното – вярвам, че с толкова полезна, практична и изпитана в лични магазини, информация, на теб ти остава само една стъпка – цък за отваряне на чисто новия ти магазин там, който ще покаже на света какви ги вършиш у дома, докато децата спят или са на градина 🙂


Още полезни линкове от Тонка вижте тук:


Безплатно обучение:


За вас ли е Etsy? 12 Стъпки към Успешен Магазин


Всички обучения:Блог:


И елате в профила ми в Инстаграм да си говорим къде още можем да правим бизнес като майки, които не искат да се връщат на работа след майчинство: https://shorturl.at/icO5Z


11 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page