top of page

Как да печеля от моя мама блог – част от поредицата работа като мама блогър

Актуализирано: 30.05

Автор: Radostna MamaАко моята майка прочете заглавието на този текст, ще ми се изсмее и ще каже “Ти пък щото толкова печелиш, че чак и акъл да даваш” 😀


И все пак ще споделя моя опит, пък вие сами преценете дали е адекватен и релевантен за вас.


Как и защо съм създала блога “Радостна мама” можете да чуете в епизод 4 на моя подкаст:В този текст ще ви разкажа вече конкретика за разработване и печелене от него. Бързам да споделя, че през първата година вероятно няма да влезе нито един лев или дори и да има някакви приходи те ще са наистина малки. Но с търпение и неспирна работа към втората година ще дойдат и приходите. Макар че вече всичко се развива така бързо, че при вас може да се случи и доста по-рано. Реално първите си пари от блогърство получих към 8-ия месец след началото, но бяха еднократни, а не редовен месечен доход.


Ето моите съвети преди да дойдат парите:


  1. Постарай се да имаш запомнящо се име на сайта и нека да е с нормален хостинг, не разчитай на нищо безплатно, макар че ако все още нямаш, мога да ти подаря домейн и хостинг за година. Пиши ми за детайли.

  2. Подготви си добре изглеждащи социални акаунти, т.е планувай поне по една професионална фотосесия на всеки 6 месеца и задължително за началото за covers, profile pics, за презентация. Аз ползвам услугите на професионален фотограф, с когото имаме уговорка за бартерни услуги, тук можеш да разбереш как работя с него: https://shorturl.at/wIULq

  3. Отдели часове, дни, седмици, за да си направиш супер презентация – коя си, за какво пишеш, с какво допринасяш за доброто на света, кой и защо би те чел, какви цифри имаш към момента. Ако започваш днес и нямаш никакви последователи, читатели, фенове, опиши прогнози към които се стремиш в следващите месеци на база съдържанието, което плануваш. Можеш да посочиш какво е то и как ще присъединиш повече хора към каузата и мисията ти.

  4. Направи си списък с хора, които ще те подкрепят като споделят съдържанието и профилите ти / роднини, приятели, колеги, съседи / и такива, на които да изпратиш презентацията си / рекламни агенции, брандове, малки и големи фирми, в които познаваш хора и са свързани с темите ти/ – в началото би могла да предлагаш различен тип партньорства с цел лична твоя изгода, т.е. повече хора да чуят за теб на база чужда слава.

  5. След като си готова със сайта, темите за следващия месец / поне 4 за всяка седмица по една /, профилите в социалните акаунти и стратегия как ще ги развиваш и какво съдържание ще пускаш в тях / избери 1-2, няма нужда да се разпиляваш, а и е доста натоварващо /, говорила си лично поне с 20 приятели и познати да споделят съдържанието ти, пускай всичко в действие. Ако вече си го правила година, но нямаш никакви приходи от блога си, следващите редове са за теб.


Съвети, когато сайтът заработи, има поне 1000 уникални потребители на месец, минимум 30 секудни да стоят да четат, голяма част се връщат, в социалните мрежи се усети ръст в ангажираността с коментари, харесвания, споделяния и вече си готова да искаш пари, ето как да го направиш:


6. Определи цената си за статия – би могло да е на база часове, което ти отнема за статия, на база брой хора, които ще я прочетат, на база фантазията ти или пък какво си чула от други блогъри като мен колко вземат. Аз искам 150 лв без ДДС за текст в блога, като имам условия за него:


– не давам обещание за брой символи;

– не пиша ривюта в истинския смисъл на думата, а винаги искам да изглежда нейтив и да носи ново полезно знание на читателя;

– снимките са от мен с продукта, как ползвам услугата или други, които съм решила да ползвам, но с мен и децата;

– предлагам рипорт от google analytics;

– аз измислям концепцията за статията и я пиша лично;

– сумата е същата и за link building, но само ако темата е одобрена от мен + мои снимки;

– споделям я във Фейсбук безплатно.


7. В рамките на блога си можеш да отдадеш площадки за реклама към google или друга платформа. Лично аз съм ексклузивно вързана с Etarget Bulgaria https://www.etarget.bg/ и имам договор за следващите 3 години да е така по редица лични и професионални причини. Ти можеш да избереш на кого да дадеш да се появява на сайта ти срещу някакви стотинки за кликове, които могат да се превърнат в хубави пари след време и много посетители на сайта. Внимавай само на кого даваш, както и гледай да определиш какъв тип реклами не са релевантни за сайта ти и не би искала хората да виждат. Както и площадките / мястото за банери / ще дадеш, за да не стане досадно за читателите и да им е трудно да четат хубаво съдържание от толкова много бликащи реклами от всякъде.


8. Линк билдинг, за който споменах в горните редове все още работи, но ти препоръчвам първо да го пробваш на приятелски начела, а после да мислиш как да монетизираш от това. Поне аз така постъпих.


9. Търси си сама хората, за които да работиш – започни с малки фирми, разкажи им какво правиш, какво можеш да предложиш, каква полза ще имат те от това. В началото може да работиш, а и после, разбира се, на бартер на база стойността на труда ти. Избирай си нещата, за които би писала с любов и внимание, не претупвай, защото не са ти платили в брой.


10. Като мама блогър можеш да предложиш услугите си и на други фирми и брандове, които се нуждаят от текстове и идеи, но за тях. Това просто би могла да продаваш труда си, без от това да печелиш популярност или някой да знае, че ти си ги писала. Има и платформи като https://www.whitepress.bg/, където можеш да се регистираш и да видиш дали ще получиш оферти от клиенти за писане на статии директно в блога ти. Можеш да поискаш и консултация от агенция като https://influencer.bg/bg, за да разбереш в какава посока да се развиваш и кое се „харчи“ на пазара.


11. Бъди проактивна. Не очаквай някой да дойде да те потърси, защото вероятно никога не е чувал за теб, както и за мен или за която и да е от нас, тъй като не сме се постарали достатъчно хиляди хора да разберат за нас.


12. Като мама блогър, която генерира готино съдържание, можеш да продаваш постове си във Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok, Youtube, Podcast Platforms или навсякъде, където публикуваш. Правилото за цените им е същото – на база часове, популярност или личната ти представа колко струва труда ти, пък и винаги можеш да попиташ те колко ще дадат за това или официално се казва “Какъв бюджет сте заделили за работа с блогъри”.


13. Работи за популярността си повече, отколкото за парите, защото те няма как да дойдат, ако никой не е чувал за теб или не е посещавал сайта ти. Използвай инструментите на всяка социална мрежа, за да стигнеш до повече хора. Моята първа статия в блога беше и ми отне дни да измисля на база проучване и подготвях повече от 6 часа за написване и публикуване. Доведе ми желаните над 1000 души на сайта за ден. След време разбрах, че силата ми е в местата и събитията за най-малките деца, тъй като самата аз не съм фен на планините, а на молове, детски кътове, заведения и искам да ги обиколя всичките. https://shorturl.at/RJ4yz Обичам големи и зрелищни партита, затова смело мога да пиша за тях. Няколко месеца по-късно ми хрумна да създам група във Фейсбук “Събития и места за деца от 0 до 3 години в София” https://www.facebook.com/groups/SofiaKidsEvents/ После я преименувах до 5 г. После създадох същата група за Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, като във всеки нов град намерих по една местна майка, с която да движим групите. Защо го направих? Защото имах нужда от още едно място, от което да черпам идеи за лично ползване, но и да налагам името Радостна мама като полезен източник на информация, без да си позволя да публикувам нито един линк от сайта ми с обща информация, която не отговаря на условията на групата. Сега в извънредното положение това се промени, но отново ще ги върна към първоначалния им вид. Идеята е, че трябва постоянно да търсиш начин майките да чуват за теб и да те свързват с нещата, за които се вълнуваш. А като допълнение ще кажа, че вече продавам и постовете в групите, но само ако дават релевантна информация, т.е. ако са за ново място за деца, събитие за тях или нещо свързано и отговарящо на темата.


14. Мама блогърите обикновено са спецове по нещо – дали ще е по игри за деца, забавления за майки, семейни пътувания, здравословно готвене, забавни смешки от ежедневието, психолози са или пък правят ръчно изработени неща, все разбират от нещо повече от другите. В този ред на мисли може да продаваш участието си по събития, конференции и професионални събития, уебинари, ако имаш високо ниво. Аз лично използвам всяка възможност да се появя на публично място като гост, модератор или водещ, като само за последното вземам пари, но не като мама блогър, а като професионалист, в моя случай маркетинг събития.


15. Създай нещо с труда си и го продавай – може да е онлайн книга за родителство, ръчно изработени играчки и подаръци, картинки, книжка с рецепти, каквото можеш най-добре, просто го направи като краен продукт и го продавай. Или пък просто се регистрирай в платформа като https://ko-fi.com/, за да ти купува някой всеки ден по 10 кафета на ден и така да имаш да си харчиш 😀


Вечният въпрос е “Можеш ли да се издържаш от блогърство?”


Моят отговор е “Все още не”, но имам познати, които се справят повече от добре в тази сфера. И още нещо много важно: в началото на 2020 г си поставих цел за 1000 лв на месец от радостна мама. Пет месеца по-късно мога да кажа, че имам месеци с приход 0, но имам и такива, които надвишават тази сума, така че ще мога да кажа дали съм постигнала целта си в края на годината. Моята цел е в следващите две години блогът ми и цялата дейност около него да се превърне в бизнес за мен, така е мислен, така го работя. Това не означава, че не се забавлявам, докато го правя. Напротив! Дава ми и свобода, и желание да се развивам още повече.19 преглеждания0 коментара

Comentarios


bottom of page