top of page

Какво е ClubHouse и как майките да го ползват, за да си намерят нова работа, клиенти или вдъхновение

Актуализирано: 30.05

Автор: Radostna MamaМодерните социални мрежи ни обсебват ден след ден, но в ClubHouse можеш да свършиш някоя работа, да научиш нещо ново и да се срещнеш с хора по интереси, които пряко да повлияят на дейността ти в бъдеще. И то в аудио формат.


Какво е ClubHouse:


Аудио социална мрежа, в която влизаш и си говориш с членовете, които можеш да последваш в Instagram & Twitter, освен в самата платформа. Виждаш кратка биография и снимката им. Толкова. Няма опция за друг тип комуникация.


В нея можеш да създаваш свои клубове, в които да каниш участници. Можеш да отваряш стаи по теми и да говориш със заинтересовани. Можеш да следваш световноизвестни личности от сферите, които те вълнуват и да ги слушаш винаги, когато имат активни стаи.


Как да станеш част от ClubHouse:


Имай предвид че лицето на приложението редовно се сменя с ново 🙂

За да станеш част от социалната мрежа ClubHouse, трябва да имаш iPhone & покана от човек, който вече е член. Обещават през май 2021 да има версия и за Android, но дори и да нямат, Марина описа тук как можеш да го ползваш в случай, че нямаш iOS телефон: https://shorturl.at/xZ7Lx.


Как работи ClubHouse:


След като го свалиш, имаш покана и си вътре, трябва да добавиш име, снимка и кратко био / обикновено е на английски, но не е задължително/, което е изключително важно, защото по него някой ще реши дали иска да те последва в мрежа, където можете да довършите комуникацията, която сте започнали в аудио стаята. Можеш да последваш други в платформата и да се присъединиш към клубове по интереси.


Как да ползваш ClubHouse за работа, докато си в майчинство, гледаш дете или си търсиш нова дейност:


Слушай най-добрите специалисти на живо.


Най-интересните стаи са с известни личности от САЩ или други части на света, които се случват през нощта българско време, което автоматично означава, че докато кърмиш или успокояваш бебе, ти спокойно можеш да слушаш в тези стаи и да трупаш информация, която да използваш по-късно. За мен например маркетинг, инфлуенсъри и бранд мениджмънт са най-интересни, затова и следвам такива клубове, а когато мога влизам и да слушам. Ако ти плануваш да продаваш нещо или да работиш в даден сфера, има безброй клубове, които да последваш, като на български все още не са чак толкова много. Не е нужно да искаш думата да говориш в тях още от първия път. Така или иначе стаите са пълни с много хора и те рядко качват “на сцената” всякакви или случайни гости от тях.


Избери си български клубове по интереси:


Български клубове в ClubHouse


Най-лесно клубове се търсят по дума “България”, както и по ключовата дума, която ти е важна. Вероятно ще попаднеш на руския й еквивалент, така че виж описанието дали е български клуб и за какво точно е.


Последвай клуба и си пусни нотификации за нови стаи, които се организират там.


Последвай и хора на база техните описание и такива, които са в преките ти интереси.


Включвай се активно в стаите и вдигай ръка, за да говориш и да се представиш пред избрана, дори бих казала елитна аудитория. Задавай въпроси. Записвай си отговори. Следвай още и още хора.


Организирай първия си клуб и стая:Ако си в майчинство или просто гледаш деца у дома, вероятно най-удобните часове за теб за организиране на стая, ще бъде докато те спят на обяд или докато се разхождаш с количка в парка, докато си играе на площадка или го гледа друг. Прецени поне час-час и половина за стаята ти, защото дори 5 човека да се включат, разговорът ще се случи и ще поеме своя посока, ще отнеме време.


За ориентир, моите стаи се провеждат към 12.30 на обяд и продължват до към 14 часа. Но активно се включвам в чужди стати като модератор, говорител или слушател след 19 часа вечер, когато хората могат да са по-активни извън работните си дела. В групата ClubHouse България можеш да видиш таблица с часовете и темите, по които вече има организирани стаи и да прецениш къде да позиционираш твоята или просто да слушаш другите.


Подготви се с темата, въпроси и покани съмодератори, които да поканят още хора в стаята ти. Защото за тяхното участие ще бъдат информирани последователите им. Бъди искрена и подготвена.


Проучи опциите, които имаш като модератор и създател на стая. Как да даваш думата, да спираш микрофона на участник, как да го свалиш обратно в публиката, как да затвориш стаята, как да поканиш още хора по време на разговора.


Лично аз ти препоръчвам да скриншотваш стаите си, за да знаеш кои са били и после да ги конткатваш в Instagram или друга социална мрежа, където да продължите комуникацията си.


Информирай приятели, познати и заинтересовани в другите социални канали, които ползваш.


Направи стратегия за присъствието си ClubHouse:


Коя си ти?


С какво искаш да те запомнят?


На кого говориш?


Какво е основното ти послание?


Какво би желала да постигнеш с твоята комуникация?


Колко време и енергия си готова да дадеш в името на твоето позициониране в ClubHouse?


Забавлявай се в ClubHouse


Работа и нови контакти ще получиш, партньорства и срещи се случват след разговори в платформата.


Ще подобриш комуникационните си умения или ще ги затвърдиш като се изказваш постоянно пред публика в аудио формат, като задаваш адекватни въпроси и демонстрираш знания и опит в твоите теми.


Но най-важното е да се забавляваш, да търсиш и намираш новото, интересното и да се възползваш от него после за работа, клиенти или вдъхновeние за бъдещата ти дейност.


Ще се радвам да съм полезна с още информация за ClubHouse за твоя бизнес, твоите нужди или любопитство към новата аудио платформа. А ако се интерeсуваш от блогове и маркетинг, моите клубове са:Ела да си говорим в ClubHouse, а после можеш да се включиш и във Facebook групата Clubhouse България 🙂

7 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page