top of page

Защо мама трябва да има работа? Веселина Панайотова създава сайт, който намира гъвкава заетост за дамите, които се грижат за децата си.
Защо мама трябва да работи? За да може мама да има и свой свят. Това е отговорът на Веселина Панайотова - създателка на Фондацията и едноименния сайт "Мама има работа".   Сайтът започва работа на 4 декември 2023 година, като целта му е да осигури гъвкаво работно време за дамите в майчинство на възраст между 25 и 45 години, за да балансират умело в личен и професионален свят.

Всичко започва, когато синът на Веселина Панайотова започва да има проблеми в детската градина. Тогава става ясно, че той има нужда от повече внимание и майка му трябва да си остане вкъщи. 

"Трябваше да променя начина си на живот и напуснах корпоративния свят. Останах вкъщи за половин година, ходих на курсове по рисуване, фризьори, козметици и беше много скучно. Исках да работя, търсих си почасова работа или от вкъщи преди Ковид и не можех да намеря. Така започнах свой бизнес, за да имам този мой малък свят, за да се чувствам независима. Все още е трудно. Много от жените, които гледат деца, имаме нужда от гъвкаво работно време". 

Така идва идеята за сайта "Мама има работа". Освен гъвкавите предложения за работа, има и интересни материали за родителите, както и семинари и форум. Там може да се обменя информация. 

"Работя по тази тема от три години. Направих дори магистратура за икономика и право и исках да видя какво предвижда законодателството в тази посока. Има три директиви от Европейския съюз, които да облекчават хората, които се движат за други хора. Оказа се, че не се говори много по тази тема, а има нужда", казва Веселина Панайотова. 

В Испания, жените, които избират да са домакини, получават заплащане, дава пример Юлия Владимирова. 

"Едната директива, която е за баланс между личния и служебния живот, зачита точно домашния труд. Смята се, че жените се грижат 4,5 часа на ден - толкова е допълнят домашен труд, който полага една жена", уточнява Веселина. 

Въпросните директиви, които следва да се приложат и у нас, ще промени стереотипите. Едната от тях вече е влязла сила в България - майките на деца до 8 години имат право да поискат гъвкаво работно време от работодателя си. Това, което не влиза в българския закон, е 5 дни допълнителен отпуск за хората, които се грижат за други хора. 

Сайтът "Мама има работа" не е само за майки на деца със специални образователни потребности, но и за майки на деца в норма. 

"Майките на деца с увреждания имат много нужда от тази гъвкавост, но и майките на деца в норма имат тази необходимост - да балансират".

Как реагират работодателите на "Мама има работа" и какви са новите модели на работа - чуйте в записа! 
Автор: Юлия Владимирова; Криси Димитрова

Колаж: Траяна Генчева

3 преглеждания0 коментара

コメント


bottom of page